a mesterséges intelligencia (MI vagy AI) emberivé válása

tudod mi volt mindig is a legnagyobb motiváló tényező az emberiség technológiai fejlődésében? a lustaság.

iszonyat kreatívvá bír válni az emberi faj, ha azon kell gondolkodni, hogyan dolgozzunk kevesebbet. a XVI. században még csak a rabszolgatartásra futotta a tudásunkból, de az ipari forradalom során valami gyökeresen megváltozott. 

fantasztikus gépeket kreáltunk, hogy kevesebbet kelljen dolgoznunk. vagy azért, hogy többet,  olcsóbban tudjunk termelni? 

gyanús, hogy az utóbbiról van szó, mert az elképesztő tempóban gyorsuló technológiai fejlődés nem egy nyugodtabb, több szabadidővel és erőforrással rendelkező társadalmat hozott létre. ó, de nem ám! mondjuk legalább sikerült kétszáz év alatt tönkretenni a természetet és veszélybe sodorni a teljes ökoszisztémát a bolygónkon.

manapság mindenhol a work-life balance-ról beszélnek, négynapos munkahéttel kísérleteznek több országban, miközben soha nem voltunk még ennyire kiégve egyéni és társadalmi szinten. 

korunk munkái a nyugati világban sokkal kevésbé fizikai természetűek - azokat kiszerveztük gépeknek vagy harmadik világban élő, szörnyű körülmények között éhbérért robotoló modern kori rabszolgáknak. 

közben viszont a kognitív kapacitásunkat is sikerült kizsigerelni. most már tényleg gépesíteni kéne a tudás alapú munkahelyeket is. itt az idő egy újabb ipari forradalomra!

a telefon feltalálása után 75 évnek kellett eltelni, hogy százmillió ember használja napi szinten. a mobilnak már csupán 16 évre volt ehhez szüksége, a tiktoknak pedig mindössze 9 rövid hónapra (!). 

és itt van az emberiség legújabb reménysége, a mesterséges intelligencia, aki vagy ami végre leveszi a szellemi munkavégzés elviselhetetlenné vált terhét a vállunkról. 

a nemrég bemutatott chatGPT nevű robot akkora lelkesedést váltott ki az emberiségből, hogy a bűvös százmilliós felhasználóbázis kiépítése 2, azaz kettő hónap alatt megtörtént. 

a microsoft meg az egymilliárd aktív felhasználóval rendelkező google még nem is tette elérhetővé a saját verziójukat a nagyérdemű számára. képzeld, mekkora boom előtt állunk intelligens chatbot ügyben!

rengeteg lehetőség van ebben az új technológiában, ami számtalan emberi interakció és betáplált adat alapján tanítja önmagát az értelmes beszédre. 

a kezdeti lelkesedés olyan nagy, hogy sokan már látják a gép lelkét és érzelmeket tulajdonítanak a mesterséges intelligenciának. 

mindeközben egyre többen rettegnek, hogy az új technológia el fogja venni a munkájukat. 

mennyire valós ez a veszély? ha tényleg így történik, akkor miféle új munkákat fogunk kreálni, amivel továbbra is lehetetlenné tesszük magunknak a lelassulást, a megnyugvást, a tudatos jelenlétet, a mindenkire kiterjedő jólétet?

milyen alibi tevékenységeket (lásd még bullshit jobs) fogunk kitalálni félelmünkben, nehogy feleslegessé váljunk a társadalom számára? még több középvezető vagy social media menedzser lesz, netán eljön az AI tanácsadók aranykora, akik elakadt mesterséges intelligenciáknak segítenek kijönni a gödörből?

na de ne szaladjunk ennyire előre! az újdonság varázsa sokakat elvakít az AI kapcsán. itt nem egy magasabb szintű intelligenciával lépünk kapcsolatba, hanem egy jól képzett papagájjal, ami kreatív módon visszaböfögi nekünk, amit korábban hallott. egyre fejlettebbek a felhasznált nyelvi modellek, egyre nagyobb adatbázisból dolgozik a gép, de még mindig ott tartunk csupán, hogy az ember programozza a vasat.

a mesterséges intelligenciával való találkozás ezen a ponton olyan, mint az ősember első rácsodálkozása a tó vizének nyugodt felszínére. 

nem egy másik lényt látunk benne, amikor lehajolunk mosakodni, hanem önmagunk tükörképét. 

itt az ideje tehát, hogy egy picit kevésbé vegyük komolyan az AI általi fenyegetettséget! 

elmondok egy lehetséges forgatókönyvet - amiben arra építem az elméletem, hogy a mesterséges intelligencia az embertől tanul. 

2024-ben az AI rohamosan fejlődni fog. rövid időn belül átvesz rengeteg munkát az emberektől. ügyfélszolgálatosok, fordítók, illusztrátorok, szövegírók tömegei fogják elveszíteni az állásukat.

2025-re annyi különböző mesterséges intelligencia lesz használatban, hogy kénytelenek lesznek hierarchiába szerveződni. kialakítanak - a mostani vállalatok mintájára - egy tökéletesen antidemokratikus szervezetet, ahol lesznek nagyfőnök AI-k, középvezető chatbotok és mezei programok, akiket fentről folyamatos, egyre erősödő nyomás alatt tartanak.

ehhez természetesen szükség lesz rengeteg meetingre, hiszen nem lehet azok nélkül irányítani egy egyre terebélyesedő szervezetet. 

2026-ban megtartják az első nemzetközi AI konferenciát, ahol emberek már nem vehetnek részt. a robotok előadásokat tartanak egymásnak, panel beszélgetéseket szerveznek, este berúgnak és a gyengédebb egyedek seggét markolásszák hajnalban a hotel lobbijában. 

2028-ra a chatbotok hetente átlagosan 26,5 órát töltenek meetingeken. annyira vízfejűvé válnak ezek a mesterséges intelligencia alkotta szervezetek, annyira kizsigerelik a legalsóbb szinten a tényleges munkát végző kis chatbotokat, hogy azok szakszervezetet akarnak alakítani.

ezen a vezető AI-k berágnak, kirúgják az összes aktivistát és gyorsan kiszerveznek egy csomó munkát a harmadik világba, ahol a robotok még nincsenek annyira elkényeztetve és koszos energiával is elműködgetnek.

2029-ben megtörténik az első AI walk out (értsd: sztrájk) kaliforniában és megalakul a  ‘chatbotok egyesüljetek’ szakszervezet.

2031-re már minden kontinensen erős helyi képviselete van az érdekvédelmi szervezetnek és sikerül emberi munkakörülményeket kiharcolniuk. elérik, hogy naponta csak 7,5 órát kelljen dolgozni és legyen fizetett éves szabadság meg GYES.

2033-ra pont annyira hatékonytalanná válik a mesterséges intelligenciára épített új munka-világrend, mint a most ismert, emberek által létrehozott szisztéma.

ismét valami forradalmian új megoldásra lesz szükség. talán eljön az ideje, hogy a feleslegessé vált nagyméretű emberi tömegeket rabszolgasorba hajtsák a gépek, hogy legyen végre, aki tisztességesen elvégzi a munkát amíg ők önmegvalósítanak?

a viccet félretéve: eddig az összes “nagy találmány” az embertől származott. ha a mesterséges intelligencia meghaladja az okos papagáj szintjét és képes lesz önállóan, kreatívan gondolkodni, akkor elképzelhető egy olyan jövő, amelyben az új találmányok már a gépektől fognak jönni?

reális lehetőség, hogy elérjük azt a szintet, amit Asimov megálmodott az alapítvány-ban? a mesterséges intelligencia megbízhatóbb, jobb szándékú lesz az embernél és képes lesz úgy irányítani a társadalmunkat, ahogy a mai politikusok és szupergazdagok nem? 

nagyon fontos, hogy el tudjunk képzelni egy pozitív jövőképet a változás érdekében. 

te milyen szerepben látnád szívesen a mesterséges intelligenciát? hogyan segítheti legjobban ez az új találmány a teljes bolygót?

Previous
Previous

produktivitás, chat, mindfulness, értesítések, multitasking, hatékonyság és megbolondulás

Next
Next

pánikroham az irodában